Våldtäktsryktet knäcke svenske stjärnskådisen
Skådespelaren polisanmäldes för sexbrott.
Då kastade ledningen på Stockholms dramatiska högskola ut Karl Linnertorp från lokalerna.
Han fick aldrig komma tillbaka – trots att anmälan lades ner.
Stoppa Pressarna
| 2017-05-18 kl 09:16 |
Skådespelaren Karl Linnertorp, 30, är välkänd från både svensk film och tv.
Han spelade mot Bill Skarsgård, 26, i storfilmen ”Simon och ekarna” och har gjort flera andra roller i film- och tv-produktioner som ”Nobels testamente”, ”Johan Falk”, ”Hinsehäxan” och ”Kommissarie Winter”.
LÄS MER: Så illa behandlas Victorias personal
När Karl Linnertorp kom in på scenskolan 2011 blev han överlycklig. Men utbildningen skulle på sikt förvandla hans liv till en mardröm, något han berättar om i sin podcast.
I flera år har Karl Linnertorp nu kämpat för upprättelse i olika insatser – men allt förgäves.
Stockholms dramatiska högskola utbilldar den svenska skådiseliten. Bara ett tiotal elever kommer in vid varje antagning till utbildningen som är en av landets dyraste. Men efter en tid blev Karl Linnertorp chockad över vad som utspelade sig på skolan.
Bland annat utbildades eleverna i ”Anda med anus”-övningar, där de fick stå med särade ben och lära sig anda genom ändtarmsöppningen.
LÄS MER: Bindefelds baby i hemlig bilaffär
Andra moment innefattade den så kallad Kundaliniyogan, som bland annat syftar till att väcka bortglömda minnen till liv. Klassen skulle väcka ormen, den så kallade Kundalini-gudinnan, till liv som sover i deras bäckenbotten. Några av Karls studiekamrater fick psykotiska utbrott och skakade våldsamt när ormen vaknade till liv.
Karl började ifrågasätta de kontroversiella metoderna.
– Det här var ju rent trams och det skulle ju vara svårt att se att såna här moment på andra statligt betalda utbildningar som exempelvis läkarlinjen, säger han.
Men kritiken skulle få allvarliga konsekvenser då han hamnade i konflikt med skolans ledning.
LÄS MER: Kungens maktmedel över personalen
– Jag bröt den magiska illusionen som skulle infinna sig på den här elitutbildningen. Det var inte populärt.
Två månder innan sin examen kallades Karl plötsligt upp av ledningen till ett mötesrum på Dramatiska Institutet. Där informerades Karl att han hade polisanmälts, eller skulle anmälas, för sexuella trakasserier av en elev i samma klass.
Därefter sparkades han ut från skolans lokaler. Först genom ett interimistiskt beslut av dåvarande rektorn Bo-Erik Gyberg och därefter genom ett tillträdesförbud utfärdat av disciplinnämnden vid skolan.
Innan beslutet togs gjordes en utredning där prefekterna höll enskilda samtal med eleverna. Man informerade också klassen om att Linnertorp var polisanmäld och att han därför inte var välkommen tillbaka.
LÄS MER: Mona Sahlins och livvaktens hemliga liv
– Jag vet att Karl inte var klassens mest populära kille, men det här var nästan som en häxjakt på honom som person. De ville trycka till honom till varje pris och de var förvånansvärt öppna med det, förklarar en elev ur klassen som vill vara anonym.
Eleverna kunde inte peka ut en enskild händelse som hade dignitet för utredningen.
Disciplinnämnden beslutade ändå att stänga av Linnertorp från examensarbetet, en teateruppsättning. Anledningen var att det i utredningen påstods att eleverna inte längre kände sig trygga på grund av att Karl var polisanmäld.
Information som prefekterna alltså hade gett eleverna själva.
LÄS MER: TV-kvinnan om sexryktet med Reinfeldt
För Karl blev livet ett helvete. Nu var ryktet ute och av många i branschen stämplades han som en misstänkt våldtäktsman. Som skådespelare blev han Persona non grata.
– Det var fruktansvärt och alla pratade om mig som en sexgalning. Jag fick bland annat veta att jag på grund av detta inte längre var aktuell i en tv-serie som jag skulle spela in.
Efter att Karl, på egen begäran, hade varit på polisförhör lades utredningen ner. Karl förklarades helt oskyldig, men till sin utbildning var han inte välkommen.
Han erbjöds istället att skriva en uppsats utanför skolans lokaler.
LÄS MER: Drottning Silvias hemliga divalater
Stoppa Pressarna har läst disciplinnämndens beslut. Den visar att ledningen aldrig tidigare har varnat Karl Linnertorp för det man plötsligt började kalla för ”allvarliga samarbetssvårigheter”. Det är tydligt att polisanmälan har varit den starkast drivande kraften bakom avstängningen.
Karl Linnertorp överklagade senare beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. De tog upp hans prövan – men avslog överklagandet.
I domen går det läsa hur polisanmälan också där har haft en betydande inverkan på rättens beslut:
– Utredningen i målet visar att det förelegat uppenbara samarbetssvårigheter i gruppen på grund av den uppkomna situationen med en pågående polisutredning mot Karl Linnertorp. Förvaltningsrätten anser därför att nämnden har haft fog för sitt beslut att stänga av Karl Linnertorp från högskolans lokaler, skriver man i domen.
LÄS MER: PR-kvinnan Christina Saliba fick sparken av kungen
Skådespelaren ångrar i dag att han inte gick vidare till högre instans.
– Det är rättsvidrigt och innebär att ledningen på en högskola genom en polisanmälan kan göra sig av med kritiska elever, säger han.
I dag har han släppt en podcast där han berättar om tiden då hans liv gick i bitar.
Han har döpt den till Karl Linnertorps begravning.
LÄS MER: Snyggministerns tråkiga kärleksbesked
IMORGON: ”SCENSKOLANS CHEF FÖRSTÖRDE MITT LIV!”
LÄS MER: Martina Haag dömd för karateslaget