Stenhård kritik mot Galenskaparnas Claes Eriksson
Många har tröttnat på våldet, kriminaliteten, det socialistiska vanstyret och flyttar utomlands.
Vänsteraktivisten Claes Eriksson från Galenskaparna & After Shave vill också lämna landet – dock av någon oklar anledning.
Samtidigt får han hård kritik inifrån humorgruppen för att han använt deras verk för politiska åsikter.
Stoppa Pressarna
| 2022-09-07 kl 05:30 |
Till helgen är det 40 år sedan humorgruppen Galenskaparna från Trollhättan och den så kallade barbershopgruppen After Shave från Göteborg slog sina påsar ihop.
Sedan dess har de producerat revyer, krogshower, turnéer, tv-serier, filmer och musikalbum på löpande band. Det var den 11 september 1982 som Galenskaparna & After Shaves första revy ”Skruven är lös” hade premiär.
LÄS MER: ÖB i chock: ännu en älskare till nya kvinnan upptäckt
Till helgen firas deras fyra decennier tillsammans med en pratshow på Lorensbergsteatern i Göteborg.
I dagarna släpps också dokumentären ”Det ska va gôtt å leva” som porträtterar deras otaliga succéer under alla dessa år.
Sprickor i fasaden
Utåt sett har det alltid verkat som att humorgruppen varit en enad samling glada gamänger som gillat att underhålla den svenska allmänheten.
LÄS MER: Kändisfrisören Tito Frez visar heta höstmodet
Men nu framträder en, eller rättare sagt flera, sprickor i fasaden.
I dokumentären avslöjar en av gruppens medlemmar Knut Agnred, 66, att majoriteten av gruppen varit konflikträdda och av den anledningen gått med på alla de förslag som gruppens starke man Claes Eriksson, 72, slängt upp på bordet.
I en TT-intervju, som publiceras i Svenska Dagbladet, försvarar sig Claes Eriksson smått arrogant.
– Samtidigt har de sagt nej ibland. 2005–06 presenterar jag en ny revy som de säger blankt nej till. De vill fortsätta med en krogshow, så jag får göra en soloföreställning i stället.
LÄS MER: Lars Lerin separerad från maken Junior
Kerstin Granlund, 71, tar i skildringen av gruppen även upp problematiken med kvinnoroller. Hon är kritisk till att hon enbart fick spela roller som älskarinna, fru, mor och dotter under alla de år hon var med i Galenskaparna & After Shave.
Hon tröttnade redan 2004 och har sedan dess inte medverkat med gruppen.
Inte kvinna
Claes Eriksson bemöter även denna anklagelse på ett snorkigt sätt och säger att han blev överraskad när han hörde det.
LÄS MER: Kikkis stora livsförändring med medelålders mannen
– Jag har ansträngt mig genom åren. Fast jag är inte kvinna så jag kanske inte har träffat rätt.
Han lägger till att han tycker att Kerstin Granlund fått en ”huvudroll här och var”.
– Det är väl lite orättvist i alla fall. Det finns en stor roll i filmen ”Monopol”, där är hon inte är mamma, dotter eller älskarinna. Där är hon en egen stark kvinna och den är jättestor den rollen. Det finns flera såna exempel.
Det största problemet har dock varit att den uttalat socialistiske aktivisten Claes Eriksson ofta låtit sina, inte sällan världsfrånvända, politiska åsikter styra innehållet i det som gruppen producerat.
LÄS MER: Renée Nybergs fräcka hån av Pernilla Wahlgren
Har man sett Galenskaparna & After Shave har man ibland inte kunnat låta bli att undra om det är partiboken som styrt Claes Erikssons politiska propaganda när gruppen producerat sådant som han ogillar, som till exempel folk som tjänar pengar på börsen, privatiseringen av välfärden, vapenexporten eller kommersiell tv.
I den dokumentära skildringen ”Det ska va gôtt å leva” framkommer det att de politiska åsikterna inte alltid har gillats av kollegorna – men att konflikträdslan gjort att de, så att säga, har ”spelat med” ändå.
– Ja, det har jag förstått nu när jag såg dokumentären att det har skapat mer problem än jag har trott. De har haft kamrater som tyckt att de varit för mycket politik, vilket orsakat dem problem, säger Claes Eriksson i TT-intervjun.
Konflikterna inom gruppen bevisas också av att After Shave och Claes bror Anders Eriksson, 66, sedan drygt 15 år har gjort shower vid sidan om – utan Claes Eriksson.
LÄS MER: Stefan Holms vilda raseri mot Filip & Fredrik
Fadd eftersmak
Och på tal om politik. I en intervju med Aftonbladet häromdagen gav den 72-årige Claes Eriksson ett något förvirrat intryck. Vad han säger lämnar en fadd eftersmak till hans och komikergruppens verk genom åren.
Eriksson erkänner att han haft en politisk agenda i sitt skapande.
– Man smyger in sitt budskap, det är inte en fråga om att vara lömsk och att man ska indoktrinera publiken. Men man för fram sitt budskap på ett roligt, vänligt och kul sätt. Det har varit min ambition.
LÄS MER: Prins Daniel isolerar Victoria från väninnorna
Han lägger dock till att hans vänsterpropaganda inte helt fungerat.
– Det har gått i rakt motsatt väg tack vare nyliberalism och annan skit. Att Milton Friedman fick nobelpriset i ekonomi 1976, det har jag fortfarande inte kommit över. Han är en sån fruktansvärd träskalle.
Här ska man lägga till att den judiske nobelpristagaren Milton Friedman allmänt anses vara en av de främsta och mest erkända nationalekonomerna i historien.
Friedman förespråkade sådant som Claes Eriksson och andra kommunister och socialister hatar, nämligen avregleringar och marknadsekonomi.
LÄS MER: Félice Jankell och Nils Thams hemliga bröllopslycka
Han var bland annat starkt engagerad i individens fri- och rättigheter och menade att dess egenvärde är en central förutsättning för ekonomisk utveckling.
Friedman var vidare emot all form av statlig styrning och byråkrati och menade att kombinationen av statlig styrning och marknadsekonomi är ett fundamentalt fel.
Vill flytta
Sverige är tyvärr ett bevis på att Milton Friedman hade rätt.
De groteskt höga elpriserna och drivmedelspriserna samt det enorma slöseriet av allmänna skattemedel är talande bevis.
Allt detta har fått arbetande svenskar att flytta utomlands om aldrig förr. Det pågår en så kallad ”brain drain” av Sverige.
Förvånande nog vill också Claes Eriksson flytta – trots att det är hans politik som skapat den kris, otrygghet och missnöje som råder i Sverige.
Han är rädd för att det blir en högermajoritet i Sverige efter valet, säger han i Aftonbladet-intervjun, och erkänner samtidigt åter att Galenskaparna & After Shave har varit hans politiska verktyg.
– Jag är orolig. Jag är rädd att det blir en högermajoritet, som jag inte känner mig alltför bekväm med. Och det går emot allt jag jobbat för i alla år, säger han och fortsätter:
– Vi har den politik vi förtjänar. Så länge valen inte är riggade och falska så får jag väl finna mig i att folk har blivit sverigedemokrater. Men jag vet inte vart jag ska flytta… Jag funderar allvarligt på det, men jag vet inte vart, för det är inte bättre någon annanstans, säger han.