Sommarens stora grillskola med Kalle Moraeus
Sommar och sol – då vill vi grilla.
Och vem är lämpligare än Kalle Moraeus att ge sina bästa grilltips.
Den matglade riksspelmannen och programledaren är en fena på att laga mat över öppen eld – nu delar han med sig av sina smarriga hemligheter.
Stoppa Pressarna
| 2021-06-28 kl 06:21 |
Kalle Moraeus, 57, är en av våra folkkäraste spelmän och programledare.
Den alltid så glade dalkarlen charmar med sitt naturliga sätt och sin glimt i ögat.
LÄS MER: Folkkäre musikern Per ”Peps” Persson är död
Den virtuose riksspelmannen har många strängar på sin lyra – förutom musiken är han en skicklig matlagare.
Under sommaren vill Kalle Moraeus, i likhet med alla oss andra, gärna grilla och i Aftonbladet delar han med sig av sina bästa grilltips.
Tillsammans med gode vännen Per Ehrlund testar spelmannen tre olika grilltyper och en mängd maträtter samtidigt som de goda vännerna delar med sig av sina bästa tips.
Kalle och Per känner en stor kärlek till matlagning och när träffades för sex år sedan dröjde det inte länge förrän det sa ”klick”.
LÄS MER: Pernilla Wahlgrens nästa steg i relationen med Christian, 55
– Vi lärde känna varandra på en mässa i Sundsvall genom gemensamma bekanta och efter fyra sekunder var käften igång. Vi har inte slutat prata sedan dess, säger Per Ehrlund till Aftonbladet.
Det är framför allt mat de bägge snackar när de ses.
– När vi träffas så kretsar mycket kring maten. Och vi hittar alltid något nytt att nörda in oss på. I natt till exempel, då höll vi på att djuprengöra mina skärbrädor till långt in på småtimmarna, säger Kalle Moraeus.
Per Ehrlund utnämndes till Årets Grillkock 2012 på amatörnivå och han har även gett ut två grillböcker.
LÄS MER: Peg Parnevik om ilskan efter uppbrottet från Filip
Hamburgare, entrecote och zucchini fylld med oströra langas fram på grillen och Per Ehrlunds egna kryddblandningar plockas fram.
Han tipsar om mängden kol på grillen – något som kan vara helt avgörande.
– Att ha för mycket kol och glöd och att inte ha en ”frizon” utan direkt värme. Då blir ytan på det du grillar bränd samtidigt som innanmätet blir rått, säger Per Ehrlund.
Kalle Moraeus understryker vikten av att stänga locket på grillen – fettet och safterna från det som grillas förångas och förstärker smaken på köttet.
LÄS MER: Benjamin Ingrosso avslöjar sanningen om sin barndom
– Jobba också med direkt och indirekt värme. Allt som tar mindre än 20 minuter att laga bör tillagas med hjälp av direkt värme, det vill säga direkt över glöden. Det som tar över 20 minuter ska tillagas med indirekt värme, alltså inte placeras direkt över glöden, säger Kalle Moraeus.
Kalle Moraeus har flera andra smarta grilltips:
1. Använd dig av direkt värme när du grillar något som tar mindre än 20 minuter att tillaga och använd dig av indirekt värme om du tillagar något som tar mer än 20 minuter att tillaga.
2. Grilla med lock, det förstärker smakupplevelsen och dessutom blir locket en värmeutjämnare.
LÄS MER: Niklas Strömstedt om sveket av Efva Attling
3. Vänta med att börja grilla till dess att kolen är täckt av vit aska.
4. Ha inte för bråttom – grillen ska vara rejält varm innan du sätter igång.