Siw Malmkvists okända skräck för Hitler
Siw Malmkvist kommer aldrig glömma mannen som spred skräck i världen.
Nu berättar sångerskan om sina minnen av den fruktade nazistledaren Adolf Hitler.
– Han röt, vrålade och skrek!
Stoppa Pressarna
| 2020-11-03 kl 22:05 |
Siw Malmkvist, 83, är en av våra mest folkkära artister och slog igenom redan 1959 då hon vann Melodifestivalen med dunderhiten ”Augustin”.
Sedan dess har den alltid så muntra sångerskan blivit ett med svenskarna och bland hennes mest kända slagdängor återfinns ”Jazzbacillen”, ”Flickor bak i bilen”,”Slit och släng”, ”Mamma är lik sin mamma”, och ”Regnet det bara öser ner”. För att näma några få.
LÄS MER: Kungen sparkar sexanklagade stjärnkocken
Under sin långa och beundransvärda karriär kom Siw Malmkvist också att bli ett stort namn i Västtyskland där hon rönte stora framgångar.
Men när Siw Malmkvist växte upp var den dåvarande nazistaten Tyskland ett helt annat land som styrdes av den fruktade diktatorn Adolf Hitler som brutalt tog makten 1933 under en djup depression.
Siw Malmkvist minns sin stora skräck för rikskanslern som skulle sätta hela Europa i lågor då han inledde andra världskriget den första september 1939 genom att invadera Polen genom ett grymt blixtkrig.
Senare skulle tyskarna också ockupera Danmark, och det är minnen som djupt etsat sig fast hos sångerskan.
LÄS MER: Barnmorskan: Prinsessan Sofia är gravid
Siw Malmkvist växte upp i Landskrona och som barn upplevde hon krigsdundret när de tyska bombflygen anföll grannlandet.
– Det var spännande tider. Jag minns att vi hörde hur det sprängdes inne i Köpenhamn, säger sångerskan i en intervju med Expressen.
Hon var dock aldrig rädd för tyskarnas invasion av våra grannländer.
– Nej, inte för kriget, men för Adolf Hitler. Han var min största fiende. Han röt, vrålade, skrek och såg farlig ut. Jag var rädd att han skulle komma till Sverige, berättar Siw som växte upp med nio syskon under de dramatiska åren.
LÄS MER: Lotta Engbergs nya böjelse med Soldoktorn
Även om Sverige var neutralt och inte var indragna i kriget så levde svenskarna med en ständig skräck. Många var rädda för ryssarna, andra för tyskarna – som regeringen och kungahuset gjorde allt för att behålla sina goda relationer med.
Det var kämpiga år där befolkningen tvingades leva med ransoneringkort.
– Min far odlade alla sorters grönsaker på vår koloni. Vi åt även mycket fisk som var billig på den tiden och kanin. Många familjer hade burar med kaniner som de åt under kriget, berättar Siw Malmkvist.
Hennes farhågor om Adolf Hitler och Sverige blev aldrig verklighet. När den desperate führern insåg att kriget var förlorat såg han bara en utväg.
LÄS MER: Ebba Buschs första ord om Markoolio
Den 30 maj 1945 begick den tyske diktatorn självmord genom att skjuta sig själv i huvudet med en Walther PKK i en bunker under rikskansliet i Berlin.