Siw Malmkvists kissursäkt till väninnan efter 80 år
Hon hade prov-åkt hiss några gånger och när de pratade om vad som var ”bäst” av hiss, rulltrappa och sopnedkast, så var valet enkelt – sopnedkast.
Siw Malmkvist växte upp i huset med Landskronas första sopnedkast.
I hennes sommarprat berättar hon nu om sin barndom i det fattiga Sverige.
Stoppa Pressarna
| 2022-08-05 kl 09:12 |
Det är sannerligen en resa Siw Malmkvist, 85, gjort sedan hon föddes i Landskrona 1936.
Sverige var inget rikt, välmående eller utvecklat land på den tiden. Hennes föräldrarna var så kallade statare, alltså mer eller mindre livegna, i form av dräng och piga, och hon växte upp i ett så kallat barnrikehus, som var bostäder avsedda för stora, barnrika och mindre bemedlade familjer.
LÄS MER: Här gömmer sig tv-profilen efter kokainskandalen
Siw Malmkvists familj passade väl in där. Hon hade nämligen hela nio syskon.
– Det var lyx och livet blev helt annorlunda. Det som tidigare hade varit vedspis, kallt vatten och vedeldad tvättgryta var nu modernt och genomtänkt. Alla som flyttade dit hade haft det sämre förr och de som hade haft det allra värst var lyckliga att det inte var is på köksväggarna om vintrarna och att tapeterna satt kvar och inte ramlade ned av fukten, berättar hon i ”Sommar i P1”.
De hade också egen toalett – inomhus.
– Inget utedass med isvindar som blåste upp i röven om vintern och råttor som sprang runt på sommaren, minns Siw.
LÄS MER: Charlotte Perrellis semester på hisnande höjder
Något badrum hade dock inte Siw Malmkvists barnrika familj. Men på vinden fanns det ett gemensamt badrum och det hade familjen tillgång till – var nionde dag.
Där stod ett badkar och Siw berättar hur det gick till.
– Man tog sin handduk och tvål och sprang sedan upp för trappan. Väl där så var det av med kläderna och ner i vattnet. Där fick man ligga tills smutsen på kroppen hade löst upp sig.
Vi talar alltså om nio dagar smuts.
LÄS MER: Mikael Wiehes skräck inför framtiden
– Sedan klev Stina in med rotborsten i handen. Då var det bara att bita ihop. Hon kunde skrubba. Den hårda borsten nästan skinnflådde oss, men smärtan gick att uthärda – ända tills det var dags för halsen. Aj, vad det gjorde ont, men oj vad rena vi blev, minns Siw.
Hennes sommarprat är en berättelse man inte hör så ofta numera, om ett Sverige som varken var rikt eller utvecklat, även om det blev bättre och bättre i folkhemmet, så kommer Siw ihåg de mörka perioderna.
Som namnet avslöjar så bodde det ungar överallt i barnrikehuset och de var alltid snälla mot varandra. Hennes bäste vän var en kille vid namn Willy. Han hade pannlugg som slutade strax ovanför ögonen.
Men att bo trångbott var också problematiskt. Siw Malmkvist förklarar det med att det på den tiden fanns en ”oinbjuden gäst” som gömde sig på barnrikehusen runt om i Sverige.
LÄS MER: Stina Wollters allvarliga sjukdom stoppar henne helt
– Han gömde sig i trångboddheten och i de knappa omständigheterna och när som helst kunde han dyka upp med sitt dödskalleleende, säger Siw.
Våren 1943 drabbades Siv Malmkvist hus av difteri. Idag finns penicillin, men på den tiden när det inte fanns vaccin så var man helt utan skydd.
– Difteri trivs i små rum med många inneboende, smyger sig från människa till människa, från familj till familj. När den slog till hos oss fick ingen gå ut.
Difterin skulle rökas ut, men Siw Malmkvist har efteråt funderat på hur smart den ”taktiken” var att hålla barnen instängda medan sjukdomen spreds.
LÄS MER: Bianca Ingrossos lyxproblem i spanska semesterparadiset
– Vi hade väl tur, antar jag. ”Bara” två barn av 90 dog. Men ändå, två barn. En pojke som hette Rolf och så min Willy.
Det knapra livet till trots, så säger Siw Malmkvist att hennes barndom var lycklig. Allt var en lek och med åren kom hon att förstå att man kunde sjunga som arbete.
Siw Malmkvist kom att bli Sveriges första schlagerdrottning. Hon vann Melodifestivalen 1959 och året efter representerade hon Sverige i Eurovision i London.
Att hon är en av de största svenska artisterna bevisas om inte annat av det faktum att hon spelat in cirka 600 låtar – på tio olika språk.
LÄS MER: Luspanka Amber Heard tvingas sälja sitt lyxhus
Sommarpratat, som sändes på dagen 25 år efter att hon sommarpratade i radion förra gången, handlar dock mest om tiden innan hon blev en megakänd artist.
Willys död finns kvar i minnet, inte minst som påminnelse hur viktigt det är att vaccinera sig.
– Jag har själv fått både barn och barnbarn och är så otroligt glad att det finns vaccin i dag. Jag har svårt att förstå föräldrar som inte vill vaccinera sina barn.
Hon berättar också en del anekdoter. En av dem är av det lite uddare slaget.
På ett sommarkollo i skånska Bjärnum i norra Skåne hade Siw Malmkvist sängen bredvid en tjej som heter Gun-Britt.
Hon kissade i sängen varje natt och det utnyttjade Siw en kväll när hon själv var kissnödig.
– Pottan var så långt bort och Gun-Britt sov. Jag tänkte att ingen skulle märka om jag kissade i Gun-Britts säng, berättar Siw.
I radioprogrammet ber hon nu Gun-Britt så mycket om ursäkt.
– Om du hör det här Gun-Britt vill jag säga förlåt. Men det är ju över 80 år sedan. Fast det är inget jag är stolt över. Och om det kan vara till någon tröst kan jag meddela att jag senare i livet slutat kissa i andras sängar.