Kungen tokhyllas av fängslad poet

En poets vädjan till vår monark.
Svenske medboragen Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan över tre år.
I en ny dikt hyllar han kungen och kanske vi ska se den som ett rop på hjälp.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2019-05-05 kl 06:25 |

ProvaPremium

Den svenske förläggaren och poeten Gui Minhai, 54, kidnappades av kinesiska agenter när han befann sig i sin semesterlägenhet i Thailand i oktober 2015.

Fallet har rönt stor uppmärksamhet, haft otaliga turer och krävt sina offer förutom för poeten själv och hans dotter Angela Gui, 25.

Bild 1 av 7

Kung Carl Gustaf hyllas av den fängslade poeten Gui Minhai med en dikt på monarkens födelsedag. Kanske det kan vara startskottet för kungen att engagera sig i fallet personligen?
Bild 2 av 7

På sin födelsedag hyllades kungen inte bara av sina undersåtar på den inre borggården på Stockholms slott. Expressen publicerade en hyllningsdikt från den fängslade poeten Gui Minhai.
Bild 3 av 7

Fängslandet av poeten och bokförläggaren Gui Minhai har rönt mycket stor internationell uppmärksamhet.
Bild 4 av 7

Utrikesminister Margot Wallström kämpar med att få den svenske medborgaren Gui Minhai fri.
Bild 5 av 7

Aftonbladets krönikör Britta Svensson skrev vid första olyckan: "Snälla Anna, ta hand om dig! Du är viktig". En kommentar som berörde Anna Shimoda starkt.
Bild 6 av 7

Gui Minhai kom till Sverige 1988, sex år senare föddes hans dotter Angela.
Bild 7 av 7

Doktoranden Angela Gui kämpar för att få sin far fri.

Senast var det Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt, 59, som tvingades bort efter att hon deltagit i ett bisarrt möte – enligt uppgift på eget initiativ och utan UD:s välsignelse – där Angela Gui under två dagar på hotell Sheraton i Stockholm skulle övertalas att inte uppmärksamma situationen för sin far något mer.

Ambassadören tvingades avgå och just nu pågår en förundersökning där det utreds huruvida Anna Lindstedt har begått det misstänkta brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Ett brott som kan ge högst två års fängelse.