Adelskvinnorna som skyddar Silvia

De är drottningen trogna i torrt som vått. 
Silvia omger sig nästintill uteslutande med adelskvinnor i sin närmaste krets av medarbetare.
Lojalitet och diskretion är huvudanledningen till det nära bandet. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Emma Andersson

| 2018-07-25 kl 06:25 |

ProvaPremium

Toppskiktet av de hovanställda som jobbar för drottning Silvia, 74, är högadliga kvinnor, visar en sammanställning som Expressen och Dagens Industri har gjort.

Främsta anledningen till att det blivit så är kraven på att de ska kunna föra sig i kungliga miljöer men framförallt anses de vara lojala och diskreta.

Bild 1 av 7

Drottning Silvia kan koppla av. Hon är omgiven av synnerligen kompetenta adelskvinnor som arbetar med att underlätta livet för kungafamiljen.
Bild 2 av 7

Grevinnan Anna Hamilton är chef för drottningens hovstat (stab) och kallas för Statsfru. Här är hon på prinsessan Adriennes dop.
Bild 3 av 7

Kirstine von Blixen-Finecke, 73, har den prestigefulla posten som överhovmästarinna. Det är den finaste titel man kan ha vid hovet efter riksmarskalken.
Bild 4 av 7

Lotta Håkansson och Anna Hamilton på en förhandsvisning på Stockholms Auktionsverk.
Bild 5 av 7

Drottning Silvia med friherrinnan Christina von Schwerin som är hovdam och ska alltid vara redo att bära drottningens väskor eller hänga av hennes kappor och ytterkläder
Bild 6 av 7

Kungen och Silvia är måna om att bevara traditionerna och där kommer adelskvinnorna in på ett perfekt sätt.
Bild 7 av 7

Herman Lindqvist och hustrun Liliana Komorowska på Bonniers förlagsfest på Nedre Manila på Djurgården i Stockholm.

– De är väldigt lojala. De pratar aldrig ut efteråt eller smugglar ut bilder, säger historikern Herman Lindqvist,75, till Expressen.

Kungahuset är en relativt stor arbetsgivare med ett par hundra personer anställda. Samtliga anställda kontrolleras noggrant innan de får chansen att arbeta för kungafamiljen.

Flera av de utvalda jobbar nära drottning Silvia, och de är nästintill uteslutande högadliga kvinnor. Det är en gammal tradition sedan 1700-talet och dagens kungahus omfamnar traditionen.