Drottning Silvias kamp mot demensen

Drottningens kamp mot demens fortsätter.
Silvia gör allt för att främja forskning och vården av de som drabbas.
Nu har hon besökt specialistmottagningar som arbetar med sjukdomen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Pedro Sanchez

| 2018-09-20 kl 09:45 |

ProvaPremium

Drottning Silvias, 74, mamma Alice Sommerlath var drabbad av Alzheimers sjukdom och hennes sista år blev svåra. Hon gick bort 1997.

För Silvia har det ända sedan hennes egen mamma drabbades blivit naturligt att engagera sig i kampen mot sjukdomen.

Bild 1 av 7

Drottning Silvia har ett stort engagemang i kampen mot demenssjukdomar.
Bild 2 av 7

Silvia drabbades som anhörig när hennes mamma Alice insjuknade i Alzheimers.
Bild 3 av 7

Drottning Silvia var så här strålande vacker på Sverigemiddagen nyligen.
Bild 4 av 7

Drottning Silvia med sina föräldrar Alice och Walter Sommerlath. Tidigare var namnet Sommerlath nedsolkat av Walter Sommerlaths nazistiska förflutna, nu förknippar vi det med ett misstänkt sexköp.
Bild 5 av 7

Silvia besökte Capio Geriatrik Dalen på Dalens sjukhus i Enskededalen och fick en rundtur samt presentation av verksamheten vid sjukhusets minnesmottagning
Bild 6 av 7

Vid ankomsten till sjukhuset hälsades Silvia välkommen av verkställande direktör Olof Lundblad, överläkare Britt Serander och Silviaarbetsterapeuten Lena Nilsson.
Bild 7 av 7

Här besöker drottningen Ekerö på de "Gamlas dag" och det går inte att ta miste på Silvias engagemang och närvaro.

Drottningen gör allt hon kan för att främja forskningen kring frågan och även förbättra vården för de, oftast äldre, som drabbas av demens i olika former.

Silvia var 1996 med och grundade Silviahemmet, en vård- och utbildningsstiftelse, som finns på Drottningholm. Det initiala syftet var att utbilda undersköterskor till specialister på demensvård.

Utbildningen gav eleverna titeln Silviasyster som personligen förlänades av drottningen. Sedan 2004 utbildas Silviasystrarna på Sophiahemmet.

Sedan 2012 har även ett samarbete med Karolinska Institutet skapat webbaserade magisterutbildningar i demensvård för läkare, respektive för arbets- och fysioterapeuter på 60 högskolepoäng. De första Silvialäkarna fick ta emot sin titel och brosch år 2015.