Kungen i tårar efter svåra misslyckandet
Kungen i tårar av förtvivlan och anspänning.
Nu avslöjas sanningen om vår monark.
Kungligheten är utsatt för en stark press under corona-krisen.
Stoppa Pressarna
| 2020-04-13 kl 14:27 |
Kung Carl Gustaf, 73, har varit ovanligt aktiv under den rådande krisen med det kinesiska coronaviruset.
Det började med att kungen lät skicka ut ett pressmeddelande där han bland annat uttryckte sin sympati och beundran med alla människor inom vården som arbetar med att bekämpa smittan.
LÄS MER: Sångerskan Lisa Nilsson allvarligt sjuk i Corona
Stoppa Pressarna kunde sedan avslöja att kungen förberedde ett tal till nationen och bara ett par dagar senare talade statschefen till folket i samband med den extrainsatta konseljen där statsminister Stefan Löfven, 62, och ett mindre antal ministrar medverkade.
Och nyligen talade kungen till folket i en sändning från Stenhammars slott utanför Flen.
Kungen och Silvia, 76, befinner sig i karantän i 1600-tals slottet i Södermanland för att skydda sig mot smittan. Både kungen och drottningen ingår i riskgruppen och de är väldigt försiktiga.
För kungen innebär corona-krisen en stor press. Som statschef vilar ett tungt ansvar på hans axlar och inför talet var han minutiöst förberedd.
LÄS MER: Molly Sandén hålls isolerad med diabetes
Talet avlöpte väl och fick hyfsade recensioner, det nådde inte upp till kungens berömda Tsunami-tal i januari 2005 men det vore nästan orättvist att begära det då det talet sannolikt var hans livs tal.
Det var många som såg talet från Stenhammars slott; 1,34 miljoner svenskar följde SVT:s sändning och Telenors kunder surfade 25 procent mer när kungens tal pågick än samma tid föregående vecka.
Kungens tal lockade till 12 procent mer surf från folket jämfört med när statsminister Stefan Löfvens talade till nationen 22 mars
– Kungen verkar ha engagerat svenskarna mer än Stefan Löfven, åtminstone sett till mobilsurfandet. Det blev en kraftig uppgång under talet vilket tyder på att många passade på att följa det via mobilen. Generellt har vi sett en ökad förbrukning av data och mobila tjänster under de senaste veckorna, framför allt när det gäller video- och röstsamtal, säger Andres Suazo, 40, nätexpert på Telenor, till It Finans, rapporterar Svensk Damtidning.
LÄS MER: Prins Andrews misslyckade corona-comeback
För kungen är det en pressande tid att vara verksam, han har aldrig varit i närheten av att uppleva en liknande kris i samhället under sin regenttid.
Kungen vill alltid göra bra ifrån sig, han är ambitiös i sin roll som regent.
– Kungen är en otroligt snäll människa. Han vill alltid göra sitt bästa och hjälpa, han blir otroligt ledsen om han misslyckas. Då går han ut med hunden och gråter och blir arg på sig själv. Det här innebär en enorm anspänning för honom, säger Barbro Hultman, 82, till Aftonbladet.
Barbro Hultman har tidigare varit anställd vid Hovet som personaltidningsredaktör och har jobbat nära kungen.
LÄS MER: Dolph Lundgrens karantäns-knep med Emma, 24
Det som är kungens räddning under coronakrisen och den press den innebär för honom är stödet från älskade hustrun Silvia.
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!
LÄS MER: Runar anklagas för mobbning och rasism
LÄS MER: Kungafamiljens digitala corona-påsk