Komiker

Stenhård kritik mot Galenskaparnas Claes Eriksson

Många har tröttnat på våldet, kriminaliteten, det socialistiska vanstyret och flyttar utomlands.
Vänsteraktivisten Claes Eriksson från Galenskaparna & After Shave vill också lämna landet – dock av någon oklar anledning.
Samtidigt får han hård kritik inifrån humorgruppen för att han använt deras verk för politiska åsikter.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-09-07 kl 05:30 |

ProvaPremium

Till helgen är det 40 år sedan humorgruppen Galenskaparna från Trollhättan och den så kallade barbershopgruppen After Shave från Göteborg slog sina påsar ihop.

Sedan dess har de producerat revyer, krogshower, turnéer, tv-serier, filmer och musikalbum på löpande band. Det var den 11 september 1982 som Galenskaparna & After Shaves första revy ”Skruven är lös” hade premiär.

Bild 1 av 6

Claes Eriksson har under 40 år varit Galenskaperna & After Shaves starke man. Nu kritiseras han hårt av sina kollegor.
Bild 2 av 6

I en dokumentär om komikergruppen framkommer det att övriga medlemmar varit konflikträdda och inte vågat säga nej till Claes Erikssons förslag.
Bild 3 av 6

Vänsteraktivisten Claes Eriksson kritiseras också för att han använt Galenskaparna & After Shave för att under alla år föra fram sina socialistiska idéer.
Bild 4 av 6

I två olika intervjuer bekräftar han också detta. I en TT-intervju är han ledsen att han inte fått till en förändring trots att komikergruppens verk varit ”en enorm plattform att verka och föra fram sina synpunkter”.
Bild 5 av 6

I en annan intervju säger han att vill flytta ifrån Sverige – eftersom det är orolig för att det blir en högermajoritet i Sverige efter valet.
Bild 6 av 6

Claes Eriksson kallar också en av världens mest erkända nationalekonomer Milton Friedman för en ”träskalle” och att han ännu inte kommit över att denne fick Nobelpriset 1976.

Till helgen firas deras fyra decennier tillsammans med en pratshow på Lorensbergsteatern i Göteborg.

I dagarna släpps också dokumentären ”Det ska va gôtt å leva” som porträtterar deras otaliga succéer under alla dessa år.

Sprickor i fasaden

Utåt sett har det alltid verkat som att humorgruppen varit en enad samling glada gamänger som gillat att underhålla den svenska allmänheten.

Men nu framträder en, eller rättare sagt flera, sprickor i fasaden.