Ebba Buschs nya utspel efter förtalsdomen
Efter skilsmässan från fotbollsspelaren Niklas Thor startade hennes jakt efter ett hus i Uppsalatrakten.
KD:s partiledare Ebba Busch fann fastigheten, kom överens med säljaren, men istället för två nöjda parter startade en sällan skådad och infekterad hustvist som bland annat ledde till att Ebba Busch dömdes för grovt förtal.
Nu försvarar hon sig åter i P1:s partiledarintervju.
Stoppa Pressarna
| 2022-08-17 kl 06:02 |
Ebba Busch, 35, har hela tiden stått på sig och varit tydligt i sin åsikt. Ett avtal och en överenskommelse är ett avtal och en överenskommelse och sådana ska hållas.
Ebba Busch betalade den överenskomna köpeskillingen på 3,9 miljoner kronor. Problemet var bara att den åldrige säljaren Esbjörn Bolin, 82, inte höll sin del av överenskommelsen – och därefter började en soppa inför öppen ridå som Sverige sällan sett maken till.
LÄS MER: Prinsessan Sofias härliga sommarpromenad med prinsen
Säljaren Esbjörn ångrade sig nämligen, sannolikt påtryckt av familjemedlemmar och sedan följde turer i tingsrätt, hovrätt och till och en överklagan till Högsta Domstolen.
Svensk vänstermedia fick spelet direkt när det stod klart att Bolin, eller kanske snarare att släktingarna och/eller personer bakom honom, hade ångrat det ingångna avtalet och nu gjorde allt för att stoppa partiledarens köp av fastigheten.
Ebba Busch fick löpa gatlopp i media, trots att hon inte hade gjort något som helst fel.
Drevet leddes av Aftonbladet, som ännu gång visade varför de kallas för den svenska socialismens husorgan, och det var inte enbart på ledarplats jakten på den politiska motståndaren pågick, utan även på nyhetsplats.
LÄS MER: ÖB:s älskarinna visade upp sig för kadetter i sovrum
På ett år publicerade Aftonbladet cirka hundra artiklar om hustvisten. I princip i alla artiklar handlade om att det var Ebba Busch som hade gjort fel.
Mediedrevet av Aftonbladet
Esbjörn Bolin och hans släkt granskades inte alls, trots att det var och är uppenbart för varje person som ägnar sig åt sunt förnuft att det knappast var den gamle Esbjörn som drev det här fallet in absurdum.
Aftonbladet sysslade med andra ord inte med journalistik under hushärvan, utan ägnade sig åt en avancerad form av drev för att smutskasta en kvinnlig politisk motståndare.
LÄS MER: Eric Saades tunga tid efter babybeskedet
Ebba Busch vann naturligtvis härvan efter drygt 1,5 år av rättsliga tvister, även om Bolin-sidan in i det sista desperat kastade in överklaganden till Högsta domstolen.
Men partiledaren gick även hon delvis över gränsen och det var när hon på sociala medier skrev om att Esbjörn Bolins dåvarande juridiska ombud tidigare hade dömts för ett brott av osmaklig karaktär.
Ombudet dömd i brottsmål
Ombudet i fråga Johann Binninge, 58, stämde partiledaren och efter tag så erkände sig Ebba Busch skyldig, för att slippa ännu en uppslitande rättstvist, och dömdes till 60 000 kronor i dagsböter för grovt förtal.
LÄS MER: Prins Daniel sparkar tv-profilen efter kokainskandalen
”För mig har sanningen alltid varit viktig, men lagen tar inte hänsyn till sanningshalten”, skrev Ebba Busch i sociala medier efter erkännandet.
Fakta är advokaten Johann Binninge är dömd i ett brottsmål, vilket inte är någon hemlighet utan enbart är en ”googling” bort.
Binninge startade senare en organisation som arbetar för de som anser sig vara oskyldigt dömda ska få upprättelse.
Han hade sällskap av ett ”fint” gäng.
LÄS MER: Helt slut mellan Bianca Ingrosso och Phillipe
I organisationens styrelse satt då även den ökände musikproducenten Billy Butt, 76, som dömts för våldtäkt av unga flickor som ville bli artister samt den socialistiska före detta ungdomsförbundsledaren Anna Sjödin, 46, som dömts för våldsamt motstånd, förolämpning, våld mot tjänsteman och egenmäktigt förfarande efter ett uppmärksammat bråk på krogen ”Crazy Horse” i Stockholm.
Vän av ordning ställer sig frågan hur Ebba Busch ens kan riskera att fällas förtal när hon enbart i sitt inlägg påtalade det faktum att Johann Binninge faktiskt var dömd i ett brottsmål.
Står för sin åsikt
Ebba Busch erkännande av grovt förtal kom upp i Ekots partiledarutfrågning häromdagen.
LÄS MER: Pernilla Wahlgrens pengafrustration över lyxhuset
Hon får frågan vad hon idag tänker om brottet som renderade henne villkorlig dom och 60 000 kronor böter?
– Jag har svarat på den frågan i den här studion tidigare. Allt jag har att säga om den frågan sa jag då. Det var ingenting jag tog lätt på, vare sig då eller nu, svarar Busch.
På sociala medier skrev Ebba Busch då även att hon ansåg sig vara ”oskyldig i själ och hjärta”.
Hon får nu frågan om det är försvarligt att bryta mot en lag, även om man anser sig vara ”oskyldig i själ och hjärta”?
LÄS MER: Tommy Nilssons dubbla babylycka överraskar
– Jag tycker det är rimligt att man kan berätta hur ens förhållning är till det som har hänt. Det jag känner som jag önskat fått lov att säga kring det då har jag sagt och jag har inte så mycket mer att säga.
Ebba Busch får vidare frågan om förtalslagsstiftningen bör mjukas upp, så att det inte ska vara förtal att säga sanningen:
– Förtalslagsstiftningen ser olika ut i olika länder och mitt problem är att jag har skrivit på ett strafföreläggande. Men det som jag har sagt är någonting som är sant om en person och det är också fastställt i domstol inte bara en utan två gånger (domen mot ombudet Johann Binninge, reds. anm), säger hon, och fortsätter:
– Att den personen gjort sig skyldig till ett väldigt allvarligt brott i mina ögon. Det var det jag hade återgett och det var en information som var allmängiltig på så sätt att den fanns lätt att tillgå.
LÄS MER: Prins Harrys sensationella comeback i kungahuset
Programledaren påpekar att Kristdemokraterna inte vill lätta på lagarna om förtal och fortsätter:
– Tvärtom, så har ni lagt förslag om att skärpa förtalslagstiftningen. Hur ska man förstå KD:s linje när partiledaren argumenterar för en sak på sociala medier, medan partiet föreslår andra saker i sina politiska förslag?
Ebba Busch svarar:
– Jag har själv varit med och tagit besluten som har skärpt förtalslagsstiftningen i Sverige. Och jag menar inte att det ska gälla någon annan lag för mig.
Ekots reporter säger då att det verkar som, om man läser vad Busch skriver på sociala medier, att hon tycker att det här var inte riktigt rättvist. Man borde kunna få säga sanningen.
– Nej, då har jag varit otydlig eller så har det tolkats illvilligt. Väldigt många svenskar vet inte om att det kan vara förtalsgrundande, inte nödvändigtvis straffgrundande, att säga något som är sant. För mig var det viktigt att förmedla att det jag sagt var sant.