Anki Lidén om sorgen efter sonens tragiska död
Det har gått drygt fyra år sedan chockbeskedet att den svenske superartisten Tim ”Avicii” Bergling hade tagit livet av sig.
Hans pappa Klas Bergling är den som synts mest i offentligheten efteråt.
Nu berättar Aviciis mamma, skådespelaren Anki Lidén, om tiden som gått utan sonen.
Stoppa Pressarna
| 2022-08-06 kl 08:02 |
Tiden före Aviciis resa till Oman hade han mått bättre än på länge. Han hade börjat intressera sig för så kallad transcendental meditation och artisten kunde sitta och meditera i timmar.
Men fyra dagar före sin död i Omans huvudstad Muskat ringde han till sin terapeut och berättade att han inte mådde bra och var förvirrad.
LÄS MER: Ewa Frölings rasande kritik – är brutalt ärlig
Han meddelade dock också terapeuten att han kände sig lite bättre efter att ha mediterat.
Men något var fel. Den 19 april, dagen innan självmordet, blev den man som bjudit in Avicii till sitt släktgods utanför Muskat orolig. Han kontaktade artistens föräldrar Anki Lidén, 75, och Klas Bergling, 76, och berättade att Tim Bergling var passiv och inåtvänd, inte hade ätit på länge och blivit allt tystare.
Avicii ska även ha gråtit, gjort anteckningar på ett papper och hade även mediterat i flera timmar vid poolen.
Föräldrarna befann sig på Kanarieöarna när de fick ta del av den oroande informationen och försökte snabbt ta sig till Oman.
LÄS MER: Siw Malmkvists kissursäkt till väninnan efter 80 år
Men de hann inte dit.
För tidningen Vi berättar Anki Lidén om hur hon reagerade på sonen död:
– Benen bar inte. Första året hände det ofta, med tiden alltmer sällan, men fortfarande…
Hon kan fortfarande inte lyssna på Aviciis musik utan påverkas mycket starkt. I intervjun med Vi berättar hon när hon nyligen var i en affär och hörde en av sonens låtar och hur hon tvingades mer hänga över än stödja sig mot disken för att inte rasa i golvet.
LÄS MER: Kravet på kungen efter kokainet: ”Sparka Daniel!”
Hon hoppas dock att smärtan när hon hör hans musik kommer att bli mindre.
– Jag tror det. När sorgen för en stund viker undan … eller snarare mjuknar lite i kanterna kan jag känna stor tacksamhet över att Tim fick ägna sig åt det han helst ville, att skapa musik, och att han gjorde det så fantastiskt bra. Jag är väldigt, väldigt stolt över honom, säger Anki.
Tim ”Avicii” Bergling har hedrats med ett hyllningsmuseum i Stockholm, ”Avicii Experience”. Där hyllas Aviciis musikaliska arv, men det ska också öka medvetenheten om psykisk ohälsa i musikbranschen.
Där finns en rekonstruktion av den lilla studion där Avicii 2011 mixade sin hit ”Levels” samt även av herrgården i Los Angeles, där han brukade spela sin flygel och titta över stadens vy.
LÄS MER: Reinfeldts och Anders Borgs gemensamma kärleksresa
Museet innehåller vidare en replika av Tim Berglings tonårsrum där besökarna kan se att han tyckte om att spela ”World of Warcraft”, läsa Harry Potter och äta hämtpizza. Det var också i det rummet han experimenterade med att göra sina första elektroniska ljud.
Det var artistens familj som kom på idén med museet så att det skulle finnas en plats för fans och turister att hylla och lära sig mer om DJ:ns musikaliska arv. I museet finns även foton och filmer på stjärnan och intervjuer med vänner och personer som Avicii arbetade med.
Anki Lidén klarar ännu inte av att lyssna på sonens musik, men ”Avicii Experience” har hon besökt vid flera tillfällen.
– Den är gjord med en sådan kärlek och värme. Där visas killen som älskade musik, sonen som var vår, mer än fenomenet Avicii, säger hon.
LÄS MER: Här gömmer sig tv-profilen efter kokainskandalen
Som många andra som berättar om personer som gått bort, har även Anki Lidén delat in livet i en tid före och en efter sonens död.
– Sorgen handlade inte bara om att Tim var död utan också att han hade begått självmord. Det var inte cancer, inte hjärtat, inte en olycka … och han var så ung, säger Anki Lidén, och fortsätter:
– I dag är vi övertygade om att han drabbades av en psykos, ett akut sjukdomstillstånd. Tim var en grubblande, introvert person, kunde ibland tycka att det sociala var väldigt jobbigt. Det fanns tidigt en blyghet i honom som jag kan känna igen mig i.
I intervjun trycker Aviciis mamma på att man inte bara ska komma ihåg sonens sista mörka dagar.
LÄS MER: Charlotte Perrellis semester på hisnande höjder
– Tim var så mycket annat: glad, rolig, kreativ, vänlig, varm, vänfast. Det är viktigt att inte glömma det.
Anki Lidén och Klas Bergling, 76, startade efter sonens död stiftelsen ”Tim Bergling Foundation” som arbetar mot psykisk ohälsa. Även om det är Klas som oftast syns och kommunicerar offentligt så fattar makarna alla beslut gemensamt.
– Tim gav otroligt mycket pengar till välgörande ändamål: mot svälten i u-länder, han ville rädda elefanter i Afrika … jag vet att han skulle tycka att vår stiftelse var toppen.
– Sedan blir man så jävla upprörd över hur det ser ut i dagens samhälle. Det finns inga tider på BUP, inga kuratorer i skolorna, en lärare ska agera både psykolog och undervisa, det hårda klimatet på nätet får fortsätta … Det är helt sjukt. Det är där förändringarna och insatserna måste göras.
Föräldrarna var naturligtvis fullt medvetna om sonens missbruk och psykiska tillstånd och gjorde mycket för att hjälpa honom. Men Anki Lidén trodde aldrig att det skulle sluta som det gjorde.
– Även om jag ibland var orolig för hur Tim mådde, både psykiskt och fysiskt, fanns aldrig någonsin tanken på att han skulle kunna ta livet av sig.
– Ingen hade kunnat hjälpa honom i Oman. Han var på en annan planet då, i alla bemärkelser. Det är det som är så fruktansvärt skrämmande med självmord, menar Anki Lidén.