Dan Eliassons dolda motiv med gay-festen
Generaldirektörens resa med gay-festen som grande finale fick konsekvenser.
Nu framkommer att Dan Eliasson kan ha haft dolda motiv för sin resa till Kanarieöarna.
Kanske vågade han helt enkelt inte berätta sanningen.
Stoppa Pressarna
| 2021-01-15 kl 19:31 |
Stoppa Pressarnas avslöjande att Dan Eliasson, 59, festat loss så det stod härliga till med två unga, slanka och blonda gay-killar blev droppen som fick avgångsbägaren att rinna över.
Generaldirektören tvingades bort från MSB och en omstridd ämbetsmannakarriär fick ett stilenligt och logiskt slut.
LÄS MER: Emilio Ingrossos nya sköna liv efter separationen
Det var Expressen som var först med att berätta att Dan Eliasson hade rest till Kanarieöarna mitt under den andra vågen av den dödliga coronapandemin.
När generaldirektören på vägen hem intervjuades av tidningens korrespondent Kristoffer Sandberg på flygplatsen i Las Palmas blev det etter värre för toppbyråkraten.
Dan Eliasson berättade att han ansåg att resan var ”nödvändig” vilket stack i ögonen på alla de vanliga, strävsamma och hederliga medborgare som i snart ett års tid tvingats till stora uppoffringar i sina liv på grund av det kinesiska dödsviruset.
Det är i många avseenden mysteriöst hur man som chef för MSB kan vara så omdömeslös att man väljer att lämna det land vars samhällsskydd och beredskap man bär ansvar för.
LÄS MER: Så försökte Dan Eliasson hemlighålla gay-festen
Det kan finnas flera förklaringar. Stoppa Pressarna har i flera uppmärksammade artiklar rapporterat om hur det ter sig som att Dan Eliasson levt något slags dubbelliv, vilket i någon måtto manifesterades av gay-festen på nyårsnatten.
Det kan även finnas andra faktorer som spelat in för Dan Eliassons beslut att resa iväg till sol bad och unga killar tusentals kilometer från Sverige.
I P1-programmet ”Spanarna” resonerar psykologen och psykoterapeuten Per Naroskin, 61, kring Dan Eliasson och hans hedonistiska resa som till så stor del präglades av den lustfyllda gay-festen med de unga killarna.
Per Naroskin berättar att det enligt ny forskning inom psykologi visat sig att det kan vara bra att tala om sig i tredje person – en företeelse som små barn, Zlatan, 39, och drottning Elizabeth, 94, ägnar sig åt.
LÄS MER: Fredrick Federley har inte avgått som EU-parlamentariker
Genom att använda sig av tredje person när man avser sig själv man får en viss distans till sin egen person och på så sätt kan det vara lättare att se vilka följderna av ens handlande kan bli.
– Det kunde varit bra för många att se sig själva utifrån, konstaterar Per Naroskin och fortsätter:
– Dan Eliasson ”nödvändiga” resa, om man vill vara jätteapologetisk (ursäktande å hans vägnar, reds. anm.) så kanske det fanns dolda motiv som gjorde att den blev nödvändig men som han inte kan gå ut med. Eller så var det här bara ett exempel på den mänskliga egocentriska undantagsregeln. Det vill säga det som är nödvändigt för mig behöver inte vara det för andra och vice versa, säger Per Naroskin.
Per Naroskin väljer att inte spekulera kring vilka ”dolda motiv” Dan Eliasson eventuellt hyste, men i sammanhanget är det svårt att helt frigöra sig från alla de vittnesmål om det dubbelliv som det ter sig som att den sparkade generaldirektören har levt.
LÄS MER: Domstolsbeslutet om Margaux Dietz nya kärlek
Enligt den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports Nature, som Per Naroskin refererar till, kan det räcka med en liten ansträngning för att börja tänka på sig själv i tredje person och det i sin tur kan hjälpa till med konsekvenstänkandet.
– Det skapar en distans som gör att man får lite perspektiv på sina handlingar, säger Per Naroskin.
Kanske hade Dan Eliasson hade haft sitt jobb kvar om han talat om sig i tredje person istället för att låta sig hänryckas på den lustfyllda men ack så skandaliserade gay-festen.