Göran Lambertz iskalla hämnd mot kvinnan
Nu slår Göran Lambertz tillbaka.
Kvinnan som fick honom oskyldigt frihetsberövad ska få smaka på sin egen medicin.
Toppjuristen skyr inga medel för att ge igen.
Stoppa Pressarna
| 2021-03-24 kl 15:45 |
Redan under den famösa pressträffen hemma i villaträdgården i Uppsala avslöjade Göran Lambertz, 71, att han minsann inte tänkte glömma det som hänt.
Han anser sig felbehandlad av rättsväsendet och toppjuristen vill att polis och åklagare ska arbeta med större professionalitet och stringens under förundersökningar.
LÄS MER: Nya okända nakenbilder på prinsessan Sofia chockar hovet
Nu riktar han in sig mot kvinnan som fick honom att bli inspärrad i häket i över 14 dygn.
Lambertz har lämnat in en stämningsansökan som tidningen Expressen tagit del och där framkommer lite mer om hur Lambertz resonerar.
– Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar, skriver den forne justitiekanslern i stämningsansökan som är skriven för hand.
Göran Lambertz riktar sitt krav mot staten som i hans fall företrädes av kammaråklagare Annika Bokefors, 53. Det var hon som tog beslutet att begära Lambertz häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
LÄS MER: Hemlösa rasar mot Regina Lunds lyx-tiggeri
Det finns en rad frågetecken kring det i dag nedlagda våldtäktsfallet mot Lambertz.
Bland annat är många förbryllade över hur han kunde häktas på den starkare misstankegraden sannolika skäl då åklagaren senare valde att lägga ner förundersökningen.
Vidare framkommer nu, rapporterar Expressen, att Lambertz anmält kvinnan för falsk tillvitelse, men den anmälan har Annika Bokefors också lagt ner.
– På samma vis som jag inte kunde styrka brotten mot honom så är jag av uppfattningen att jag inte kan styrka att kvinnan har gjort något brottsligt, säger Annika Bokefors till tidningen.
LÄS MER: Privat: Hemliga sexfilmen som friade Göran Lambertz
Göran Lambertz tänker inte nöja sig med något litet skadestånd på 3 000 kronor per dygn som han suttit felaktigt häktad. Toppjuristen går till attack och kräver en rundare summa än så.Han kräver att staten ska:
– Till mig utge en miljon (1 000 000) kr jämte ränta från dagen för delgivning av stämning till dess betalning sker, står det i stämningsansökan.
Lambertz inser själv att det är ett på tok för högt skadestånd för svenska förhållande men den sluge juristen vill att det ska drivas till rättegång – hade han yrkat på en lägre summa hade staten kunnat köpa sig fria från en granskning i domstol genom att medge hans talan, resonerar toppjuristen.
Göran Lambertz skrev stämningsansökan redan innan han hade fått beskedet att förundersökningen lagts ner. Han skriver att han inte kan vara mer detaljerad i sina yrkanden på grund av restriktionerna, vilket indikerar att det forne justitierådet vid Högsta domstolen var inlåst när den författades.
LÄS MER: Bianca Ingrosso återförenad med Phillipe efter kokainhärvan
Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, 78, kommenterar stämningsansökan med den lätt raljerande ton som mången jurist plägar använda då de talar om Lambertz vars karriär överglänser de flestas inom skrået.
– Den är så illa skriven nästan i affekt, säger Alhem som gjort sig känd för att måla med en för jurister ovanligt bred pensel varför han blivit en populär kommentator i medier som är lite mindre nogräknade och gärna hänger sig åt populism utan att skammens rodnad intar deras kinder.
Sven-Erik Alhem vidareutvecklar inte sin tämligen grunda och grumliga analys utan nöjer sig därefter med att leverera en plattityd som vilken allmoge som helst hade kunnat formulera:
– Han har samma möjligheter som alla andra att kräva staten i och med att han varit frihetsberövad utan att det lett till åtal, säger Sven-Erik Alhem.
LÄS MER: Paolo Roberto utnyttjad i fräckt bedrägeri